Stop Lynas

Stop Lynas

IKLAN PINJAMAN

IKLAN PINJAMAN

Followers

Tuesday, July 21, 2009

Himpunan Mansuh ISA.... jom pakat gieApa Itu Akta ISA?
Internal Security Act (ISA) atau akta keselamatan dalam negeri, Dijadikan undang-undang pada tahun 1960. Kuasa mutlak berkenaan ISA telah diberikan kepada Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri.
Melalui ISA, Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri boleh mengarahkan pihak polis menahan sesiapa sahaja selama 60 hari berturut-turut tanpa perbicaraan. Selepas 60 hari, seseorang tahanan itu boleh ditahan lagi selama tempoh 2 tahun jika diluluskan oleh Menteri dan tempoh itu boleh disambung pada had maksimum.
Penahanan boleh dibuat tanpa perlu membawa mereka yang dituduh ke mahkamah untuk dibuktikan bersalah atau tidak. bermakna orang yang tidak bersalah juga boleh ditahan mengikut kehendak Menteri.

ISA Bercanggah Dengan Hak Asasi Manusia Dan Artikel 5 Pelembagaan Persekutuan Malaysia Dan Dibawah Artikel 5,6,7,8,9,10 Dan 11 Deklarasi Hak Asasi Antarabangsa.

Oleh itu ,adalah menjadi satu tanggungjawap kepada seluruh warga Malaysia menyatakan bantahan dan mendesak kerajaan Memansuhkan Akta ISA sebelum ada keluarga anda menjadi mangsa kezaliman.

Himpunan ini akan berlangsung di Masjid Jamek, Masjid Negara dan Sogo pada 1 ogos jam 2 petang, Semua dijemput Hadir untuk menyatakan bantahan anda supaya kerajaan Memansuhkan ISA, membebaskan tahanan ISA dan Tutup Kem Kemunting.

No comments:

Post a Comment